Pohodništvo, Športna aktivnost, Razgledna točka

Stražnik

Stražnik (655 m. n. v.) se dviga JZ od naselja Senožete in severno od Velika Širja. Na vrh vodi označena pot, ki se prične v vasi Senožete nad Rimskimi Toplicami.…
Preberi več

Pokaži lokacijo na mapi

Stražnik (655 m. n. v.) se dviga JZ od naselja Senožete in severno od Velika Širja. Ponaša se z lepim razgledom na Posavsko hribovje. Kot na dlani se z vrha razprostira pogled na Kopitnik, Kozje, Kojzico, Mrzlico, Gozdnik, Malič, ob lepem vremenu pa tudi Pohorje in Smrekovec. Geološko pripada triasnim in jurskim, pretežno karbonatnim kamninam s prevlado dolomita in apnenca. Tako kot celotna okolica se ponaša s pestro floro in favno, ki jo pogojujeta lega severnega in južnega pobočja.

Domačini so na vrhu uredili klop, pohodnikom pa sta na voljo tudi vpisna knjiga in žig. Ime verjetno izhaja iz časa turških vpadov, saj je lokacija poleg odličnega razgleda na okoliške hribe omogoča tudi dober pregled nad dogajanjem v kanjonu reke Savinje.

Dostopne poti:

Pot na vrh je lepo označena in markirana. Običajno se pohodniki na vrh odpravijo iz Rimskih Toplic, največkrat po asfaltirani cesti mimo Rimskih Term, do vasi pa je seveda možno priti peš tudi po številnih gozdnih stezah. Nekatere se navezujejo tudi na znamenito Rusko stezo, ki leži pod Senožetami. Do Senožet se je možno odpeljati tudi z avtomobilom. Dostop na vrh je markiran iz Lukovice oziroma Velikega Širja, na južni strani pobočja ter se navezuje na Aškerčevo pot. Pot se navezuje tudi na planinsko pot proti Kopitniku, ki vodi čez greben med Stražnikom in Kopitnikom.

Vir (geologija): http://portal.onegeology.org/OnegeologyGlobal/

Sorodne vsebine

Članske ugodnosti v Turističnem društvu Rimske Toplice