Kulturno izobraževanje, Ribolov

Vila Savinjski dvor

Stavba, zgrajena konec 19. stoletja v slogu poznega historizma z nekdaj bogato okrašeno zunanjščino in reprezentančno notranjščino ob reki Savinji pod cesto Rimske Toplice – Zidani most.
Preberi več

Pokaži lokacijo na mapi

Stavba je bila zgrajena konec 19. stoletja v slogu poznega historizma in je imela bogato okrašeno zunanjščino in reprezentančno notranjščino. Leži med cesto Rimske Toplice – Zidani Most in reko Savinjo. Nekdanjo spodnjo Blajevo kmetijo z gostiščem so kupili Uhlichi in leta 1899 sta si tam začasno uredila dom lastnika, Amalija in Gustav Uhlich, kasneje so bili prostori namenjeni gostom.

Med 2. svetovno vojno so se v stavbi zdravili nemški vojaki, po vojni pa je Jugoslovanska vojska v stavbi omogočila bivanje različnim družinam. Po letu 1990 je stavba začela dokončno propadati, zaraščati pa se je začel tudi sadovnjak jablan, ki ga je po 2. svetovni vojni upravljala lokalna kmetijska skupnost.

Leta 2012 je stavbo kupil Gabrijel Matija Indihar in jo s sanacijo temeljev, drenaže ostrešja in zidov rešil dokončnega propada. Zadnja leta stavba ponovno sameva in čaka na trenutek, ko bodo v njej spet nastanjeni zadovoljni gostje.

Sorodne vsebine

Članske ugodnosti v Turističnem društvu Rimske Toplice