hello world!
+386 41 52 27 19
[email protected]
Toplice 2, 3272 Rimske Toplice
Savinjska, Slovenija
Pohodništvo

Veliko Kozje

Veliko Kozje (993 m. n. v.) je eden izmed najvišjih vrhov v Posavskem hribovju. Z vrha, ki ima vpisno skrinjico, je lep razgled na Zasavsko in Posavsko hribovje. Ob lepem […]

Kaj mi ponuja Veliko Kozje

Veliko Kozje (993 m. n. v.) je eden izmed najvišjih vrhov v Posavskem hribovju. Z vrha, ki ima vpisno skrinjico, je lep razgled na Zasavsko in Posavsko hribovje. Ob lepem vremenu se vidi vse do Julijcev, Kamniško-Savinjskih Alp, Karavank, Pohorja, Boča in Donačke gore.

Za Veliko Kozje je značilna pestra kamninska zgradba, podobna tisti značilni za območje Kopitnika, na vznožju severnega pobočja so poleg prevladujočih apnencev in dolomita prisotne tudi starejše paleozojske kamnine. Pestra flora in favna sta logični posledici dokaj nedostopnega reliefa in zelo redke poselitve.

Veliko Kozje je tudi s strani planincev veliko manj oblegan kot bližnji Kopitnik, ki z druge strani reke Savinje varuje njeno dolino. Na severozahodnem pobočju se na 436 m. n. v. nahaja Gašperjeva koča, ki pa na žalost ni več odprta. Do koče se pride iz naselja Obrežje pri Zidanem mostu (na levem bregu reke Savinje), kjer od izhodišča vodi pot po južnem robu pobočnega vršaja, mimo vaškega smučišča, vse do koče. Poti na vrh vodijo tudi iz Gračnice, Lokavca, Žirovnice (nad Loko pri Zidanem mostu) in cerkve sv. Lovrenca.

Viri: http://www.hribi.net/gora/veliko_kozje/25/839

http://www.hribi.net/izlet/zidani_most_gasperjeva_koca_pod_velikim_kozjem_/25/848/1493

Lokacija

Ostale lokacije

Turistično društvo Rimske Toplice © 2020 – 2021
crossmenuchevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram