Od leta 1958

Turistično društvo Rimske Toplice

Turistično društvo Rimske Toplice izvaja aktivnovnosti s ciljem spodbujati razvoj turizma v kraju in v širši okolici.
Društvo sodeluje z Občino Laško, Krajevno skupnostjo Rimske Toplice, OŠ AA Rimske Toplice, turističnimi podjetji, lokalnimi društvi, Turistično zvezo Slovenije, RTZ Saška in drugimi organizaciji.
Turistično društvo organizira ter sodeluje pri pripravi kulturnih dogodkov, športnih prireditev, srečanj, predavanj, izletov ter dejavnosti namenjenih urejanju okolice v Rimskih Toplicah.
Društvo finančno podpira dejavnosti društev, ki se skladajo z osnovnim poslanstvom TD Rimske Toplice.

Dejavnosti in aktivnosti Turističnega društva Rimske Toplice

Urejanje okolice

Člani društva s svojim delom, znanjem in investicijami poizkušajo prispevati k še boljši urejenosti kraja. Tradicionalno skrbijo za nakup in vzdrževanje rož, še posebej tam, kjer so domačini pripravljeni prevzeti skrb za njihovo zalivanje.

V preteklosti je društvo vlagalo sredstva v nakup klopi, smetnjakov, tabel, oznak za razdalje na Ruski stezi, oglasnih desk po celotnem kraju, itd.

Društvo vabi vse, ki imate znanje in bi z veseljem prispevali svoje ideje, znanje in čas za še lepšo ureditev našega kraja, da se včlanite in aktivirate pri skrbi za še lepšo podobo Rimskih Toplic.

Nosilec dejavnosti: Minka Zupanc
Tel: 041 436 999
E-pošta: minka.mind@gmail.com

Turistični razvoj kraja

Turistično društvo, s sicer zelo omejenimi sredstvi in amaterskim znanjem, poizkuša prispevati k razvoju turistične infrastrukture in širitvi turistične ponudbe v kraju. Trudi se biti povezovalni člen med društvi, krajani, Občino Laško, STIKom Laško, Turistično zvezo Slovenije ter glavnima ponudnikoma turističnih kapacitet v kraju, Aqua Romo ter Rimskimi Termami in drugimi turističnimi ponudniki.

V društvu poizkušajo vsako leto del sredstev nameniti za programe ali dogodke, s katerimi se počasi, vendar vztrajno razvija in nastaja dodatna ponudba, izvajajo akcije ter dejavnosti za lepšo urejenost kraja, po svojih močeh pa oblikuje tudi ideje, predloge in usmerja sredstva v pospeševanje razvoja osnovne (turistične) infrastrukture.

Društvo obenem skrbi za ohranjanje svoje lastnine, bazena z okoliško infrastrukturo, kar ob skrbi za korektne ter v prihodnji razvoj usmerjene odnose z najemnikom, podjetjem AGM Nemec, predstavlja predpogoj za stabilno osnovo razvoja ali obstoja ostalih dejavnosti društva.

 

Nosilec dejavnosti: TDRT
Tel: 041 884 771
E-pošta: miha.gartner@gcc.si

Sodelovanje z društvi in drugimi organizacijami

TD Rimske Toplice sodeluje in pomaga pri organizaciji ter izvedbi aktivnosti društev v Rimskih Toplicah, če so usmerjene v dogodke ali dejavnosti, ki prispevajo k turističnemu napredku oziroma ponudbi našega kraja.

Društvo redno sodeluje predvsem s Kulturnim društvom Antona Aškerca Rimske Toplice, Osnovno šolo Antona Aškerca Rimske Toplice in Krajevno skupnostjo Rimske Toplice.

TD Rimske Toplice je vključeno v Turistično zvezo Slovenije in regijsko turistično zvezo SAŠKA.

Pri izvajanju svojih dejavnosti društvo sodeluje tudi z Občino Laško, STIK-om Laško, Komunalo Laško, Rimskimi Termami d.o.o in podjetjem AGM Nemec d.o.o.

Nosilec dejavnosti: Upravni odbor TD Rimske Toplice
Tel: 041 884 771
E-pošta: miha.gartner@gcc.si

Pohodništvo

Člani TD Rimske Toplice vsako leto v aprilu, praviloma 27. 4, organiziramo tradicionalni pohod s piknikom na Kopitniku.

Prav tako sodelujemo pri dogodku “Pohod po Aškerčevi poti”, ki ga organizira Kulturno društvo Antona Aškerca. Praviloma je dogodek organiziran drugo soboto v juniju, s startom med 7.30 in 8.00 v Zidanem Mostu.

Informacije v zvezi dogodkoma:

Jože Jamšek (040/297 680)

Boštjan Počivalšek (051/631 875; bostjan.pocivalsek@gmail.com)

Nosilec dejavnosti: Jože Jamšek, Boštjan Počivalšek
Tel: 040 297 680, 051 631 875
E-pošta: bostjan.pocivalsek@gmail.com

Organizacija prireditev in dogodkov

Rimske so fejst je najbolj prepoznavna prireditev z več kot 10 letno tradicijo, ki jo društvo organizira skupaj s Krajevno skupnostjo Rimske Toplice in podjetjem AGM Nemec d.o.o. Društvo se v okviru dvodnevnega ali tridnevnega dogodka posveča predvsem izvedbi Golažijade in odbojkarskega turnirja, obenem pa z znatnimi sredstvi ter prostovoljci omogoči, da se lahko celotno prireditev, ki se je udeleži več tisoč ljudi, sploh organizira.

Vsako leto se na igriščih odbojke na mivki izvedeta vsaj dva turnirja, najbolj znan in tradicionalen, Aqua Roma Beach Weekend, poteka v okviru prireditve Rimske so fejst, nanj se prijavlja tudi več kot 40 ekip s celotne Slovenije.

Tradicijo dogodkov so v društvu popestrili z dokaj novo prireditvijo z imenom Slovo poletju, s katero društvo zaključuje vsakoletno kopalno sezono.

Zelo hitro se je uveljavilo praznovanje Gregorjeva, pri katerem društvo sodeluje s Kulturnim društvom Anton Aškerc ter Osnovno šolo Antona Aškerca Rimske Toplice.

Občasno društvo pripravlja strokovna predavanja za krajane in občane, ki so običajno izvedena v večnamenski dvorani gasilskega doma v Rimskih Toplicah ali v prostorih Aqua Rome.

Finančno in organizacijsko društvo pomaga tudi drugim društvom pri izvedbi prireditev, v kolikor imajo te določen turistični potencial. Najbolj uveljavljeno je sodelovanje pri izvedbi prireditve Po Aškerčevih poteh.

Nosilec dejavnosti: Upravni odbor TD Rimske Toplice
Tel: 041 884 771
E-pošta: td.rimsketoplice@gmail.com

Odbojka na mivki

V poplavah 2023 so odbojkarska igrišča utrpela katastrofalno škodo. V želi po obnovi vas vabimo k prebiranju člankov https://odbojka.tdrt.si/poplave-prizadele-odbojkarska-igrisca-rimskih-toplic/ in https://odbojka.tdrt.si/odbojka-na-mivki-se-mora-vrniti-v-rimske-toplice/.

 

Odbojka na mivki poteka na dveh peščenih igriščih, poleg bazenskega kompleksa Aqua Roma Rimske Toplice. Na voljo sta dve igrišči. V času obratovanja bazena je eno igrišče rezervirano za uporabnike kopališča.

Člani TD Rimske Toplice, ki v poletnem času igrajo odbojko na mivki, so organizirani v posebno sekcijo. V dogovoru s člani sekcije TD Rimske Toplice lahko igrišče rezervirajo in uporabljajo tudi druge občanke in občani.

Za več informaciji o odbojki na mivki, novicah, povezanih z dejavnostjo in za rezervacijo igrišč obišči stran odbojka.tdrt.si.

Nosilec dejavnosti: Tilen Seliškar
Tel: +386 (0)41 503 263
E-pošta: tilen.seliskar@gmail.com

Turistično društvo Rimske Toplice skozi čas

1958
Junij
Dva prijatelja, ena ideja
Nekega sobotnega popoldneva leta 1958 se srečata dva prijatelja. Rdeča nit njunega pogovora je skrb nad slabo vzdrževanimi in propadajočimi objekti v Rimskih Toplicah. Ob razmišljanju se hitro porodi ideja o ustanoviti Turistično olepševalnega društva Rimske Toplice.
1958
September
Ustanovni občni zbor
14. septembra 1958 Kajtna Jože in Čekada Miroslav izvedeta prvi ustanovni občni zbor Turistično olepševalnega društva Rimske Toplice.
1961
Prevzem upravljanja termalnega bazena
Leta 1961 društvo od Gostinskega podjetja Stara pošta prevzame v upravljanje termalni bazen, ga obnovi in usposobi za delovanje.
1963
Turist biro zgrajen
Leto 1963 pridobijo svoje poslovne prostore, današnji Turist biro.

Turist biro je med kopalno sezono odprt vsak dan. V njem gostje dobijo celovito informacijo o turistični ponudbi kraja in okolice, kupijo razglednice ter spominke. V Turist biroju v tem času deluje tudi menjalnica.
1966
Preimenovanje društva in lastništvo bazena
Leta 1965 se društvo preimenuje v Turistično društvo Rimske Toplice.
Z odkupom bazena 25. 3. 1966 društvo postane lastnik bazena, ki je takrat v okolici edini termalni odprti bazen z obratovalno sezono od 1. maja do 15. septembra.
1991
Oddajanje bazena zasebniku
Člani društva konec osemdesetih let želijo povečali vlaganja v ureditev bazena, podaljšati kopalno sezono, zagotoviti profesionalno gospodarjenje z bazenom in obenem pridobiti stalne dohodke od najemnine. Po izvedenem razpisu je bazen leta 1991 prvič oddan v najem.
2005
Aqua Roma
Rimski bazen dobi novega upravitelja - AGM Nemec d.o.o.
Po opravljenem javnem razpisu v letu 2005 upravni odbor TD Rimske Toplice izbere novega najemnika, AGM NEMEC d.o.o., ki prenovi bazenski kompleks in razširi njegovo ponudbo. Leta 2019 podjetje AGM NEMEC d. o. o. postane lastnik hotela in restavracije ob bazenu, TD Rimske Toplice pa ostane lastnik bazena in površin v njegovi okolici. TD Rimske Toplice z najemnikom AGM NEMEC d. o. o. ob hkrati skleneta 40 letno najemno pogodbo. Hotelski objekt, restavracija, picerija, termalni bazen in odbojkarsko igrišče delujejo pod blagovno znamko Aqua Roma.
Sedanjost
Uspešno delovanje Turističnega društva Rimske Toplice
S povezovanjem na krajevnem nivoju Turistično društvo Rimske Toplice usmerja svoje sile k nadaljnjemu razvoju turizma v kraju. Stremimo k izboljšanju infrastrukture in podpornih dejavnosti.

Članstvo v Turističnem društvu Rimske Toplice

Pridruži se nam

Turistično društvo Rimske Toplice šteje okoli 150 članov.  Član lahko postane vsak državljan Republike Slovenije.
Za mladoletne osebe do 15 let mora pristopno izjavo obvezno podpisati zakoniti zastopnik.

S članstvom in aktivnim sodelovanjem v TDRT prispevaš k (turističnemu) razvoju kraja. V zahvalo ti pripadajo ugodnosti povezane s članstvom.

Kdor želi postati član društvu predloži pristopno izjavo, v kateri izrazi željo postati član društva.

Pristopna izjava (PDF)Poglej ugodnosti za člane

Članske ugodnosti v Turističnem društvu Rimske Toplice

Članske ugodnosti v Turističnem društvu Rimske Toplice