Pohodništvo, Kolesarjenje, Razgledna točka

Kopitnik

Kopitnik (910 m. n. v.) je zelo priljubljen pohodniški cilj, kamor se planinci praviloma odpravljajo iz Rimskih Toplic. Končni cilj planincev sta skalnat vrh in koča PD Rimske Toplice, priljubljen…
Preberi več

Pokaži lokacijo na mapi

Kopitnik (910 m. n. v.) leži v južnem delu Posavskega hribovja. Prepaden razgledni vrh ter koča PD Rimske Toplice, ki leži v njegovem kotanjastem in zavetrnem delu, sta privlačna za številne planince iz bližnje in daljne okolice. Na zahodnih delih temena Kopitnika se nahajajo številni vikendi, v zadnjem času tudi hiše, saj mirno okolje, čisti zrak ter bogata flora in favna omogočata zdravo in prijetno bivalno okolje.

Kopitnik se ponaša z bogato floro in favno. Inventar najpomembnejše naravne dediščine izpostavlja ilirsko floro in posamezne alpske vrste. Najbolj izstopajo skalnata južna pobočja nad reko Savo in sekundarni bukov pragozd na severnih pobočjih, kjer je samoniklo nahajališče črnega bora, Blagajevega volčina in Seelosovega srčaja (Asplenium seeelosii).

Pestra kamninska zgradba masivnega nariva, obširni nedotaknjeni gozdovi in obilni izviri vode zagotavljajo pomemben del oskrbe z vodo v Občini Laško in Občini Hrastnik.

Od koče na Kopitniku se razgled, ki ga deloma ovira gozd, odpira proti Laškemu in proti severnemu obrobju Posavskega hribovja na vzhodu ter na severu proti Šmohorju, Maliču in Pohorju. Na skalnem vrhu, ki se razgled odpira proti dolini reke Savinje, Velikemu Kozju, na zahodu se vidi pobočja Kuma, v lepem vremenu pa se na jugovzhodu kažejo obronki Medvednice in Gorjancev.

Na vrh vodi več planinskih poti, povprečni planinci, ki se na vrh odpravijo iz Rimskih Toplic, potrebujejo za osvojitev vrha vsaj dve uri. Poti na Kopitnik so predstavljene na naslednjih spletnih straneh:

https://www.pzs.si/koce.php?pid=133

https://www.hribi.net/izlet/rimske_toplice_kopitnik_po_dolini_ogeskega_potoka/25/788/3826

https://lasko.info/vrsta_aktivnosti/pohodnistvo/#a3-planinska-pot-na-kopitnik-i

https://lasko.info/vrsta_aktivnosti/pohodnistvo/#a4-planinska-pot-na-kopitnik-ii

Med pohodniki je priljubljena tudi pot od Kopitnika do Doma v Gorah:

http://www.hribi.net/izlet/dom_v_gorah_kopitnik_/25/788/1418

Vir (rastlinstvo): Wikipedija, Inventar najpomembnejše naravne dediščine

Sorodne vsebine

Članske ugodnosti v Turističnem društvu Rimske Toplice