Kulturno izobraževanje, Kolesarjenje

Samostan Jurklošter

amostan Jurklošter (Gairach) s cerkvijo sv. Mavricija je bil ustanovljen okoli leta 1167-1172. Od nekdaj mogočnega samostana so se poleg cerkve ohranili še ostanki dvorca, ki je bil pozidan po…
Preberi več

Pokaži lokacijo na mapi

Samostan Jurklošter (Gairach) s cerkvijo sv. Mavricija je bil ustanovljen okoli leta 1167-1172. Zgodovina samostana je bila zaznamovana s številnimi vzponi in padci. Močno je bil povezan z zgodovino Celjskih grofov, ki so mu odstopali desetino, ga denarno podpirali in mu naklanjali nova posestva. Na samostanskem pokopališču so postavili svojo kapelo, na samostanskem pokopališču pa naj bi bila pokopana celo Veronika Deseniška. Samostan so med drugim oropali tudi Turki in kmečki uporniki, oslabil ga je tudi prihod reformacije. V 16. stoletju je samostan ostal brez menihov. Zaradi slabih razmer so leta 1591 samostan prevzeli graški jezuiti, vendar so bili ti leta 1773 razpuščeni, samostan pa je prevzela država.

Od nekdaj mogočnega samostana so se poleg cerkve ohranili še ostanki dvorca, ki je bil pozidan po porušitvi samostana leta 1796, del obzidja med cerkvijo in pokopališčem, obrambni stolp ter kamniti most čez Gračnico.

 

Internetne povezave

Sorodne vsebine

Članske ugodnosti v Turističnem društvu Rimske Toplice