Rimske Terme - Sekvoje

Pohodništvo, Športna aktivnost, Razgledna točka

Zdraviliški park

Zdraviliški park je v drugi polovici 19. stoletja začela urejati družina Uhlich. Izstopa po številnih eksotičnih drevesnih vrstah. Najbolj znamenite so več kot 140 let stare sekvoje, ki so jih…
Preberi več

Pokaži lokacijo na mapi

Zdraviliški park je po prevzemu zdravilišča pričela urejati družina Uhlich. Zgledovali so se po angleškem krajinskem slogu, ki pri načrtovanju parka posnema naravno zgradbo pokrajine. V njem so svoje mesto dobili parkovni nasadi eksotičnega drevja. Ob številnih sprehajalnih stezah, vrtovih, vodnih bazenih, glasbenem paviljonu, balinišču, dveh ribnikih, cvetličnih ornamentih in vodometih so se bohotila drevesa, ki so jih v zahvalo poklanjali gostje iz celotne Evrope. V okviru parka je bilo zgrajeno tudi eno izmed najzgodnejših teniških igrišč v tem delu Evrope.

Najbolj znane so tri orjaške sekvoje v zdraviliškem parku, ki so jih leta 1879 dobili iz londoskega botaničnega vrta Kew Gardens, kot spomin na obisk angleške princese in pruske prestolonaslednice Viktorije. Zdravilišče in zdraviliški park so počastili tudi cesar Franc Jožef (1883), cesarica Avgusta, številni nadvojvode Avstro-Ogrske, nemški pesnik Grillparzer, jezikoslovec Vuk Karadžić ter mnogi drugi pomembni gostje.

Nekateri deli zdraviliškega parka so bili poimenovani po družinski članih v Šarlotino razgledišče, Amalijin grič, Gustavovo vzpetino, Vladimirjev park, Viktorijino promenado.

V zdraviliškem parku rastejo številna eksotična drevesa, kot so kalifornijski mamutovec, tulipanovec, čudovit primer libocedrusa, orjaški tulipanovci, koloradska, kavkaška in španska jelka, črni in sivi oreh, rdeča bukev, čuge, tise, več vrst cipres in ena najstarejših omorik v Sloveniji, orjaške sekvoje, kanadske čuge, japonske hloe, tise in kalifornijske cedre.

Park je bil leta 1993 razglašen za spomenik oblikovane narave. Po 2. svetovni vojni park ni nikoli več doživel slavnih dni 19. in začetka 20. stoletja. Njegov pomen razkrivajo zgolj preživela, več kot 100 let stara veličastna in eksotična drevesa, ki pa se kljub svoji mogočnosti vendarle počasi starajo in čakajo na trenutek, ko bodo zdraviliški park ponovno zaživel v vsem svojem sijaju.

Kljub temu, da se zdraviliški park ne more več primerjati s svojo zgodovino, še vedno privlači številne domačine in turiste, ki v njem lahko najdejo številne kotičke, kjer obiskovalce vsakokrat osupne mogočnost in lepota eksotičnih velikanov.

Sorodne vsebine

Članske ugodnosti v Turističnem društvu Rimske Toplice