Kulturno izobraževanje, Poroka, Kulinarika, Razgledna točka, Storitev

Rimske Terme

Rimske Terme pod svojo streho združujejo bogato tradicijo zdravilnih učinkov termalne vode z moderno in kvalitetno ponudbo, ki zadovolji še tako zahtevnega gosta. Poleg odličnih prenočitvenih kapacitet se ponašajo s…
Preberi več

Pokaži lokacijo na mapi

Rimske Terme pod svojo streho združujejo bogato tradicijo zdravilnih učinkov termalne vode z moderno in kvalitetno ponudbo, ki zadovolji še tako zahtevnega gosta. Poleg odličnih prenočitvenih kapacitet se ponašajo s prepoznavno welness ponudbo, okusno kulinariko, organizacijo nepozabnih poročnih slavij, zdravstvenimi in kongresnimi storitvami.

Povezava: Rimske Terme

Kratka zgodovina:

Zdravilnih učinkov termalne vode so se zavedali že stari Rimljani, ki so leta 39 pr. n. št. prav na istem mestu zgradili bazene s toplo in hladno vodo. Minevala so stoletja, priljubljenost vrelcev s čudežno vodo pa je le še rasla. Sem so v prepričanju, da so odkrili čudežni zdravilni izvir, prihajali člani kraljevih družin. Dolgo časa so bile terme dostopne le pripadnikom višjih slojev in visokim vojaškim častnikom. Danes pa so na voljo vsakomur, ki si želi preizkusiti njihove zdravilne učinke.

Analize kažejo, da je akrotermalna voda v Rimskih termah po vsebnosti kemijskih elementov, ki blagodejno vplivajo na človeško telo, ena najbogatejših v Sloveniji. Na dobro počutje človeka pa spodbudno vplivajo tudi okolica term, kristalno čist zrak in pravljična pokrajina neokrnjenih gozdov.

Na mestu kopališča so bili najdeni marmornati žrtveniki in spomeniki zaobljub, posvečeni nimfam in rimski boginji zdravja Valetudi.

Rimske terme so bile prvič pisno omenjene v Oglejski listini leta 1486, zares pa so zaživele po letu 1840. Tega leta jih je v imenu svoje žene Amalije kupil tržaški veletrgovec Gustav Adolf Uhlich, saj je zaradi blagodejnih učinkov tukajšnje termalne vode ozdravel.

Po letu 1848 so Rimske terme obiskali številni ugledni gostje, kot so angleška princesa in pruska prestolonaslednica Viktorija, Napoleonova sestra, princesa Murat, avstrijski književnik Franz Grillparzer, srbski književnik Vuk Karađžić, cesar Ferdinand, nadvojvoda Janez in številni drugi.

Med drugo svetovno vojno je Rimske terme zavzela nemška vojska in jih preuredila v bolnišnico za svoje vojake. Od konca druge svetovne vojne do leta 1991 je Rimske terme upravljala Jugoslovanska ljudska armada. Zdravilne učinke termalne vode in čudovitega okolja so bili takrat deležni le zaprti krogi oficirjev.

Vir: https://www.rimske-terme.si/o-nas/

Ugodnosti za občane občine Laško

UGODNOSTI_Lasko_RimskeTerme_2023

Internetne povezave

Sorodne vsebine

Članske ugodnosti v Turističnem društvu Rimske Toplice