Pohodništvo, Športna aktivnost, Razgledna točka

Ruska steza

Ime je dobila po ruskih vojnih ujetnikih, ki so v zadnjem letu I. svetovne vojne nekdanjo Viktorijino promenado okoli sekvoj podaljšali v 1216 (1224) metrov dolgo sprehajalno stezo. Skupaj z…
Preberi več

Pokaži lokacijo na mapi

Ime je dobila po ruskih vojnih ujetnikih, ki so v zadnjem letu I. svetovne vojne nekdanjo Viktorijino promenado okoli sekvoj podaljšali v 1216 (1216) metrov dolgo sprehajalno stezo. Med 47 ujetniki je bilo tudi nekaj Čehov, Slovakov in Poljakov. Spali so v šotorih na teniškem igrišču nad Vilo Sanhof. Zaradi zelo ostre zime vsi niso preživeli gradnje.

Steza je preživela tudi čas po 2. svetovni vojni, na katerega spominjajo številni napisi na največjih bukovih drevesih ob poti.

Večje pozornosti pa je bila ponovno deležna po ponovni oživitvi toplic in ustanovitvi Rimskih Term. Nove klopi, redna košnja trave ob sekvojah, popravilo najbolj kritičnih delov poti, so stezi ponovno vrnili del njenega čara. Za urejenost poti med drugim skrbi tudi Turistično društvo Rimske Toplice, ki je ob poti namestilo informacijske oznake o razdalji od izhodišča poti ter smetnjake, ki prispevajo k njeni lepši urejenosti. Vsako leto se pot očisti tudi listja, vej in z manjšimi posegi uredi najbolj kritične točke poti.

8. 10. 2009 so na začetku Ruske steze pri Sofijinem dvoru odkrili spominsko obeležje, kamen z napisom v slovenskem in ruskem jeziku, ki obiskovalce spominja na ujetnike, ki so s svojimi rokami ustvarili stezo, po kateri se radi sprehajajo gostje, krajani in naključni obiskovalci. Skupaj z Zdraviliškim parkom, kjer je njen začetek, Ruska steza predstavlja največjo naravno in kulturno znamenitost Rimskih Toplic.

Sorodne vsebine

Članske ugodnosti v Turističnem društvu Rimske Toplice